Is het verstandig om een draagzak op AliExpress te kopen?


Wij kregen een vraag van een klant of de draagzak van een bekend merk dat wij verkopen, net zo lekker zat als de versie die ze via Ali-Express had gekocht. Het bleek dat ze in eerste instantie niet door had gehad dat het om een namaak draagzak ging en zij maakte zich nu zorgen over de kwaliteit. Reden voor ons om er eens in te duiken. 


Het aanbod draagzakken

Wij zijn op Ali-Express op zoek gegaan naar babydraagzakken. Wat blijkt, er zijn er best veel te koop, allemaal voor prijzen tussen de 15 en 45 euro.Zo staan er ook draagzakken tussen die erg veel lijken op draagzakken van bekende merken met prijzen die eigenlijk "too good to be true" zijn. Wij besloten een draagzak van het merk Egobaby (let op, zonder r) nader te bekijken. Het model lijkt erg veel op de Omni 360 van Ergobaby (het bekende merk, met r). Op het eerste gezicht viel ons het verschil in logo en naam niet eens op. De informatie op Ali-Express over de betreffende draagzak is summier en moet gehaald worden uit onscherpe foto’s van een handleiding. Opmerkingen van andere klanten leiden tot meer argwaan, zo stond er een opmerking van een koper “net niet de echte”. 

Wij besluiten er één te bestellen voor het echte vergelijk. 


Echte of namaak draagzak, zie jij het verschil?

Drie weken later, de draagzak is aangekomen! Wat direct opvalt is dat de draagzak anders aanvoelt, slap en minder gevuld. Verder zit er geen gebruiksaanwijzing bij de draagzak, dit is toch wel gangbaar bij de meeste draagzakken, zeker wanneer je verschillende draagposities hebt. Aan de draagzak zit één kaartje met een klein beetje uitleg over één van de draagposities. 

Het meest verrassende was toch wel dat de draagzak het logo en de naam Ergobaby hadden gekregen, wij hadden er één besteld van Egobaby (zonder r). Aan de draagzak zit verder een garantiekaart, hier zijn stickers op geplakt met artikelcode van de Ergobaby Omni 360 Cool Mesh Oxford Blue. Laten wij die nu op voorraad hebben. Wij leggen deze naast de versie van Ali-Express.

Tijd voor What’s app quiz ronde met de draagconsulenten waar wij mee werken: Wie herkent de echte? Eigenlijk allemaal reageren snel en hebben het bij het rechte eind. Dit waren direct de eerste opmerkingen:

whatapp-mobile-view.jpg


En wat vindt onze Ergobaby distributeur ervan?

Wij vroegen ook onze Tula en Ergobaby distributeur Babymatters om een reactie. Zij geven het volgende advies

"In een digitale wereld waar je op het internet zowat alles kan kopen, is het soms moeilijk om door de bomen het bos te zien. Waar koop je nu best je baby essentials, zoals bijvoorbeeld een goede, ergonomische draagzak? Wij kunnen duidelijk zijn: in de (web) shop van een erkende Ergobaby- of Tula-dealer. Het belang van winkelen bij zo’n erkende retailer wordt soms nog onderschat, maar zij verkopen de echte Ergobaby en Tula-producten.

Elk succesvol merk krijgt er vroeg of laat mee te maken: copycats. Op het wereldwijde web wemelt het dus ook van fake draagzakken en namaak draagsystemen. Maar let op, allemaal claimen ze degelijk te zijn. En heel eerlijk: op foto zien die namaak-dragers er wel vaak heel echt uit. Fraudeurs maken logo’s na en manipuleren beeldmateriaal. Origineel van fake onderscheiden wordt erg moeilijk als je alleen een foto hebt. Ook op social media worden advertenties voor spotgoedkope nep-draagzakken vaak snel en veelvuldig verspreid.

Tip: als je ergens online een draagzak van Ergobaby of Tula met een zeer klein prijsje te koop ziet staan, bijna te mooi om waar te zijn…. dan is het heel vaak gewoon te mooi om waar te zijn. Veiligheid, kwaliteit, comfort en topmateriaal heeft z’n prijs. En die is gerechtvaardigd, dat voel je meteen als je een Ergobaby of Tula draagzak gebruikt."


Onze conclusie over deze draagzakken

Wij zien steeds meer webshops opduiken die deze draagzakken verkopen, onder de naam van Ergobaby. Zij bestellen de draagzak dan gewoon bij Ali Express voor jou. Deze webshops zijn vaak binnen een week weer offline omdat ze ongekeurde namaak spullen verkopen. Helaas duiken ze dan later onder een andere naam weer op. Het zijn veelal ongekeeurde draagzakkn, daarom ook ons advies: doe het niet! Het risico voor je kleintje is gewoon te groot.

Hier vind je al onze draagzakken, ergonomisch, voorzien van keurmerken en van erkende merken!

Is het verstandig om een draagzak op AliExpress te kopen?