Hoe kies je de beste ergonomische draagzak?

Er zijn veel verschillende soorten draagzakken verkrijgbaar. Hoe kies je nu een goede draagzak die het beste bij jou en jouw kindje past? We raden je aan om bij het kopen van een draagzak over de volgende vragen na te denken:

1. Welk type draagzak heeft jouw voorkeur? (Full Buckle, Half Buckle, Ringsling, geweven draagdoek) 
2. Hoe lang wil je je baby in een draagzak dragen? (maanden of jaren)
3. Welke draagpositie heeft jouw voorkeur? (op rug, heup, buik)
4. Ga je alleen dragen of deel je de draagzak? (met bv je partner of oppas)
5. Zoek je een draagzak die geschikt is voor warm weer?
6. Wil je een draagdoek die volledig van biologisch katoen is gemaakt?

Heb jij een specifieke vraag over draagzakken en staat die hier niet bij, - bijvoorbeeld over vanaf welke leeftijd een baby in een draagzak mag, hoe je je kind veilig draagt en wat de beste draagzak is - kijk dan eens bij onze veel gestelde vragen over draagzakken.

Kom je er niet uit? Bel, app of mail ons gerust. We zijn je graag van dienst, zodat jij de beste draagzak kunt kopen voor jou en je baby! 

Welk type draagzak heeft jouw voorkeur? 

Er zijn veel verschillende soorten draagzakken en draagdoeken verkrijgbaar. Draagdoeken die geknoopt worden, draagdoeken met ringen, draagzakken met verstelbare gespen en kliksystemen en zelfs draagzakken met alleen klittenband. Voor ieder wat wils! Wij maken onderscheid tussen de volgende vier categorieën:

1. Draagzak met gespen: Full Buckle

Dit type ergonomische draagzak is heel eenvoudig om te doen met een gemakkelijk kliksysteem. De heupgordel en schouderbanden klik je allebei vast met gespen. De draagzak is ook makkelijk in te stellen op de grootte van je kind én groeit met je kind mee (dus voor een lange periode te gebruiken). De Full Buckle is makkelijk verstelbaar en daarom geschikt voor meerdere dragers. De meest populaire Full Buckle is de Tula Free To Grow.

Bekijk ons complete assortiment ergonomische Full Buckle draagzakken

Lees meer over de kenmerken van de Full Buckle draagzak

2. Draagzak Half Buckle of Mei Tai

De Half Buckle of Mei Tai is een draagdoek met knoopbare schouderbanden en een heupgordel of gesp. Het is voor de helft een draagdoek en voor de helft een draagzak. Dat maakt deze draagdoek niet alleen makkelijk in gebruik maar ook heel veilig. Deze draagdoek is gemaakt van een heerlijke geweven draagdoekstof die fijn over je schouders valt. Je kunt hem direct vanaf de geboorte en tot in de peutertijd gebruiken. Ideaal als je een zachte draagdoek wilt maar zonder ingewikkelde knopen en met een stevige voorgevormde draagzak. De meest populaire Half Buckle of Mei Tai draagzak is de Hop-Tye Buckle.

Bekijk ons complete assortiment Half Buckle of Mei Tai draagzakken

Lees meer informatie over de kenmerken van een Half Buckle of Mei Tai draagzak

3. Draagdoek: rekbaar of geweven

Een rekbare draagdoek wordt ook wel ‘baby wrap’ genoemd. Je knoopt de rekbare stof om je lichaam en daarin plaats je je baby. Rekbare draagdoeken zijn ideaal voor pasgeboren baby’s. Omdat ze in een draagdoek zo dicht mogelijk bij hun ouder kunnen zijn. Zo biedt je je baby makkelijk het huid-op-huid contact waar het zo’n behoefte aan heeft. In de draagdoek voelt je kindje jouw hartslag en warmte en voelt zich zo extra geborgen. De draagdoek is ook heel handig bij het geven van borstvoeding. Lees meer over de kenmerken van rekbare draagdoeken.

Een geweven draagdoek is ideaal voor baby’s die het fijn vinden om omwikkeld te zijn en gedragen te worden. Deze draagdoek kun je direct vanaf de geboorte van je kindje tot aan de leeftijd van 2 jaar gebruiken. Een geweven draagdoek kent een lengte van tweeëneenhalf tot meer dan vijf meter en kun je op meerdere manieren knopen. Je kunt je baby tegen je borst dragen en als je kindje wat ouder is, kun je voor het dragen op je rug of heup kiezen. Lees meer over de kenmerken van geweven draagdoeken.

Bekijk hier ons aanbod van rekbare en geweven draagdoeken. 

4. Draagdoek met ringen: Ringsling

Een ringsling is een draagdoek met twee ringen die je eenvoudig vastmaakt zonder knopen. Deze draagdoek is gemakkelijk en snel in gebruik, is geschikt voor pasgeboren baby’s en peuters. Met de ringsling kun je makkelijk borstvoeding geven. Ook is het een ideale doek voor korte wandelingen met een peuter die wil (leren) lopen én graag gedragen wordt. Doordat de doek klein op te vouwen is en weinig weegt, neem je hem makkelijk mee in je tas. Je kan de ringsling ook gebruiken als stoeltje of hangmatje. De meest populaire ringsling is de StorchenWiege.

Bekijk de rinslings die wij in onze webshop hebben hier.

Lees meer informatie over de ringsling.

Hoe lang wil je je kind in een draagzak dragen? 

Wil je je kindje alleen de eerste maanden of langer in een draagzak of draagdoek dragen? Als je je baby alleen de eerste maanden wilt dragen, dan kan een draagdoek een uitkomst voor je zijn. Wil je je kindje voor een langere tijd dragen? Kijk dan naar een draagzak die met je kindje meegroeit. En wil je je baby direct na de geboorte dragen? Let er dan op of een verkleinstuk of een verkleinkussen nodig is. 

We hebben draagzakken en draagdoeken in de aanbieding die geschikt zijn voor vanaf de geboorte, voor peuters, voor kleuters en zelfs voor kinderen tot 6/7 jaar (maat 134)! In de zoekfunctie op de homepagina kun je de kledingmaat van je kind aanvinken waarna de beschikbare draagzakken uit ons assortiment worden weergegeven. Bij de omschrijving van de draagzakken staat genoemd of de draagzak verstelbaar is en zo ja tot welk gewicht of tot welke kledingmaat. Je kunt de resultaten verder filteren op merk, type draagzak, kleur en prijs. 

Welke draagpositie heeft jouw voorkeur? (rug, heup, buik, gezicht naar voren)

Welke draagpositie levert jou en je kindje de beste draagcomfort op? Is dat door je kindje op je rug, heup of buik te dragen? Pasgeborenen en baby´s kunnen het beste op de buik gedragen worden. Als je kindje een dreumes is kun je de draagzak ook op je rug gaan dragen. Met een geweven draagdoek kun je je baby al eerder, rond 6 maanden, op de rug dragen. En soms is je kind op je heup dragen handig, zeker voor korte afstanden. Daar kun je een ringsling goed voor te gebruiken. Verder zijn er draagzakken speciaal ontwikkeld om een kind met het gezicht naar voren te dragen.

In onze webshop kun je selecteren op de draagposities: ‘rugdrager’, ‘buikdrager’, ‘heupdrager’ en ‘gezicht naar voren’ en bij elke draagzak staat aangegeven welke draagposities mogelijk zijn.

Ga je alleen dragen of deel je de draagzak met bijvoorbeeld je partner of oppas?

Ga je je draagzak helemaal alleen gebruiken, dan kun je natuurlijk jouw eigen favoriete draagzak uitkiezen. Maar als je de drager met iemand gaat delen, dan is het handig even goed te kijken welk type draagzak je kiest. Als jij en je partner (of oppas) ongeveer dezelfde lengte hebben, zijn Full Buckle draagzakken handig want die zijn snel en makkelijk om te doen. 

Als jullie zeer verschillende lengtes hebben, kun je beter een drager nemen met een heupband met gespen en schouderbanden die geknoopt kunnen worden, zoals de Half Buckle. Die mogelijkheid wordt onder meer geboden met de draagzak van Storchenwiege. Er zijn overigens ook dragers die over een heup- en schouderband beschikken met een velcro sluiting. Deze draagzakken, zoals die van Bondolino zijn eveneens ideaal als er sprake is van een groot lengteverschil. 

Zoek je een draagzak die geschikt is voor warm weer?  

Ga je de draagzak veel in warm weer gebruiken (denk aan de vele warme periodes en de hittegolven de afgelopen jaren in ons eigen land!) of neem je hem mee naar een warme vakantiebestemming? Kies dan een draagzak die gemaakt is van luchtdoorlatend cool mesh materiaal. Dit ademende 3D Air Mesh materiaal zorgt voor een betere ventilatie van de draagzak. Daardoor blijven jij en je kindje ook bij warme temperaturen zo koel mogelijk. Vaak hebben deze draagzakken ook een afneembaar kapje dat bescherming biedt tegen de zon, privacy geeft tijdens borstvoeding en rust biedt als je baby slaapt. 

Ben je nieuwsgierig naar draagzakken die lekker luchtig zijn in de zomer of op vakantie? Kijk dan op onze speciale pagina draagzak in de zomer met alle luchtige en ventieleredne draagzakken. Alle dragers die extra geschikt zijn voor warm vind je op deze pagina. 

Lees ook: Tips voor het dragen van je kind met warm weer

Wil je een draagdoek die volledig van biologisch katoen is gemaakt?

De meeste draagzakken en draagdoeken worden gemaakt van 100% organisch katoen. Daarnaast zijn er fabrikanten die een mix van natuurlijke en onbewerkte vezels gebruiken. 

Maar er zijn ook draagzakken en draagdoeken die volledig van natuurlijke materialen worden gemaakt. Dit betekent dat er geen pesticiden worden gebruikt (zoals wel gebruikelijk bij ‘gewoon’ katoen). Hierdoor raken de grond en het water niet vervuild. Bovendien geeft een draagdoek van 100% biokatoen een veel kleinere kans op huidirritatie, omdat deze stof geen chemische processen heeft meegemaakt en dus geen chemicaliën kan afgeven aan de huid. Draagzakken en draagdoeken van volledig biologisch katoen zijn dus een veilige én verantwoorde keuze voor je baby. 

Ben je benieuwd geworden naar de biokatoen draagzakken? Neem een kijkje op onze Bio & Eco afdeling

Meer over draagzakken:

Wat zijn de voordelen van een draagzak?

Kijk hier naar al onze newborn draagzakken: draagzak newborn

Lees hier meer over het dragen van je baby met warm weer: draagzak in de zomer

Speciale aanbieding bij Draagzak.nl

Dank je wel voor het lezen van de informatie op deze pagina! Koop nu je draagzak bij Draagzak.nl en ontvang 10% korting met de kortingscode draagzak2023.

Zoek je een draagzak die geschikt voor een actieve leefstijl? Lees hier meer over een draagzak voor baby of peuter om mee te wandelen.

Hoe kies je de beste ergonomische draagzak?