Veel gestelde vragen draagzakken

Draagzak FAQ

Ergonomische draagzakken om je baby gemakkelijk te dragen, zijn in de afgelopen jaren enorm in populariteit gegroeid. Zeker in vergelijking met draagdoeken om je baby in te dragen. Dat de vraag naar draagzakken toeneemt, komt vooral door het grote gemak en comfort.

• Gemakkelijk in gebruik (simpel kliksysteem)
• Veilig voor je baby
• Groeit mee met je kind
• Trendy en hippe designs (waar ook mannen mee gezien willen worden)

Wat zijn de voordelen van het dragen van je baby?

Het heeft grote voordelen voor je baby en voor jou als je de keuze maakt je kindje dichtbij je te dragen. Er zijn in elk geval zes voordelen van het dragen van je baby:
  • Baby’s en peuters vinden het heerlijk om gedragen te worden.
  • Voor je baby is er geen fijnere en veiliger plek dan vlakbij papa of mama.
  • Je kindje voelt zich geborgen.
  • Het is heerlijk slapen door het geschommel.
  • Het lekkere geschommel doet wonderen bij krampjes. 
  • En helpt tegen refluxklachten.
  • Dragen versterkt de band met je kind.
  • Je hebt je handen vrij. 
  • Je bent mobieler en flexibeler. 
  • Het stimuleert de ontwikkeling van je kind.

Zijn draagzakken ergonomisch gevormd?


carry correctly NL.jpgDraagzakken van een goede kwaliteit zijn inderdaad ergonomisch gevormd. Dat geldt zowel voor jou als ouder als voor je baby. Je kunt heel gemakkelijk herkennen of er sprake is van een ergonomische vormgeving. Je kindje komt dan in de draagzak in een natuurlijke positie te zitten. Dat is te herkennen aan de M-positie of aan de kikkerhouding. De knietjes bevinden zich dan op een hoger niveau dan de billetjes. Het is belangrijk dat het rugpand niet te hard is, zodat de natuurlijke bolling van de rug van je baby aanwezig blijft.

Voor jou als drager is het uiteraard eveneens van belang dat de draagzak een ergonomisch model heeft. Met ons aanbod van draagzakken komen wij daaraan tegemoet. Er wordt dan ook optimaal comfort en gemak geboden. Uiteraard verschillen persoonlijke smaken en voorkeuren. Bij de eigenschappen kun je nagaan wat verder voor jou belangrijk is. Je bent in elk geval verzekerd van een prettige en ergonomische manier van dragen van je baby.

Vanaf wanneer kun je een baby in een draagzak dragen?


In principe kun je een pasgeboren baby al in een ergonomische draagzak dragen. Het is dan echter van het grootste belang om de juiste draagzak te kiezen. Bijvoorbeeld voor een uitvoering met een zitverkleiner. Of door een drager aan te schaffen met een rugpand dat onderaan versmald kan worden. Dat is bijvoorbeeld bij de Emeibaby of Ergobaby Adapt mogelijk. Ook merken als Storchenwiege hebben draagzakken ontwikkeld om je baby direct na de geboorte bij je te dragen. Hier vind je alle draagzakken die geschikt zijn voor de kleinste baby's vanaf maat 50: draagzak newborn.

Dragers van Marsupi zijn eveneens geschikt om je pasgeboren baby te dragen tot de leeftijd van negen maanden is bereikt. Deze draagzakken zijn geschikt tot kledingmaat 74-80. Verder zijn er dragers die over een geïntegreerde insert beschikken of dragers waarbij je de insert apart kunt aanschaffen. Bij een insert is er sprake van een tussenoplossing. Je kindje kan dan met de beentjes in de draagzak zitten in plaats dat de beentjes zich buiten de drager bevinden. Deze positie kan in de zomer bij hogere temperaturen echter wel erg warm worden voor je kindje.

Zijn er ergonomische draagzakken die door mij en mijn partner gedragen kunnen worden?


Er zijn zeker draagzakken die zowel jij als je partner kunnen gebruiken om jullie baby te dragen. Er zijn voorgevormde dragers die alleen over gespen beschikken en gemakkelijk en snel omgedaan en afgedaan kunnen worden. Deze dragers zijn ideaal als jij en je partner niet erg in lengte verschillen. Als dat wel het geval is, dan is er een beter alternatief. Je kunt dan een drager nemen met een heupband met gespen en schouderbanden die geknoopt kunnen worden.

Die mogelijkheid wordt onder meer geboden met de draagzak van Storchenwiege. Het enige nadeel hiervan is dat er langere banden te zien zijn, maar het is wel een handige optie als jij en je partner veel in lengte verschillen. Er zijn overigens ook dragers die over een heup- en schouderband beschikken met een velcro sluiting. Deze draagzakken, zoals die van Bondolino zijn eveneens ideaal als er sprake is van een groot lengteverschil. Jij en je partner kunnen bij het maken van een keuze uiteraard met een voorkeur voor gespen of knopen rekening houden.

Wat zijn de verschillen tussen een ergonomische draagzak uit draagdoekstof en een stevige draagzak?


Het grootste verschil is dat een draagzak van canvas meer stevigheid biedt en een drager van draagdoekstof wat flexibeler is. Beide dragers zijn geschikt om je kindje te dragen en de keuze heeft vooral te maken met je persoonlijke voorkeur. Een draagzak uit draagdoekstof voelt knus en gezellig aan, maar een stevige draagzak biedt een goed comfort met schouder- en heupbanden. Het is maar net waar jij voor kiest. Bij een draagzak uit draagdoekstof is het in begin even een kunst om de knopen goed te leggen. Bij een draagzak uit canvas is er doorgaans sprake van een simpel en snel sluitend kliksysteem. Stevige dragers van canvas zijn onder meer beschikbaar van merken als ErgobabyTula en Boba.

Wil je lange tijd je kindje bij je dragen? Wanneer stap je dan over van een ergonomische babydrager naar een ergonomische peuterdrager?

Er zijn ouders die het vooral in de eerste maanden prettig vinden om de baby bij zich te dragen. Er zijn echter ook ouders die zolang mogelijk hun kindje op deze manier bij zich houden. Daarnaast zijn er nog ouders die bijvoorbeeld voor een speciaal doel, zoals een wandelvakantie hun kind mee willen dragen. Er zijn wat dat betreft voor alle wensen geschikte dragers beschikbaar. Hier vind je alle draagzakken die geschikt zijn voor de kleinste baby's vanaf maat 50: draagzak newborn.

Een ergonomische draagzak kan bijvoorbeeld met je kindje meegroeien als de breedte van het zitgedeelte kan worden aangepast. Doorgaans bieden draagzakken voor baby´s een prima comfort tot je kindje kledingmaat 80/86 heeft. Bij de dragers wordt vermeld tot welk gewicht je kindje erin gedragen kan worden, bijvoorbeeld tot 15 à 20 kilogram. Dat verschilt overigens wel weer per model. Bij de draagzakken voor baby´s kun je na verloop van tijd overschakelen op een peuterdrager. Je kunt je peuter dragen in een peuterdrager vanaf ongeveer kledingmaat 86.

Het verschil tussen een babydraagzak en een peuterdrager is dat er een optimale steun aan de rug en beentjes van de peuter wordt gegeven. De peuterdrager is namelijk breder en langer, zodat je kindje in de draagzak alle comfort ervaart. Een drager voor peuters is tevens ideaal om lange wandelingen te maken. Enkele modellen die daarvoor perfect zijn, betreffen de Rose and Rebellion Preschool Carrier en de Tula Toddler Carrier.
Hier vind je alle draagzakken geschikt voor kinderen vanaf kledingmaat 82: Kleuterdragers.

Kies je voor een ergonomische drager met geïntegreerde insert, zonder insert of aparte insert?


Zoals gezegd is een infant insert (verkleinkussen) een tussenoplossing en ondersteunt het de billen, de rug en het hoofd van de baby. Bovendien plaats je de baby daarmee hoger in de draagzak. Het is echter niet altijd de meest ideale keuze. In de zomer kan het namelijk te warm worden voor je kindje om in een drager met deze tussenoplossing gedragen te worden. Het is echter uiteraard wel mogelijk om voor een drager met insert te kiezen. In dat geval is het handig om voor een draagzak met geïntegreerde insert te kiezen. Zowel Manduca als Boba bieden deze mogelijkheid. Vind je het toch prettiger om voor een aparte insert te kiezen? Dan zijn de uitvoeringen van Tula en Ergobaby aan te raden.

Zijn er dragers die je op de buik en rug kunt dragen?

Voor de meeste ergonomische draagzakken geldt dat je deze op je buik en op je rug kunt dragen. Als je een drager neemt waarbij de schouderbanden geknoopt moeten worden, is dat wellicht minder praktisch. Daar moet je dan wel rekening mee houden, maar uiteraard geldt ook hier weer dat het een persoonlijke voorkeur betreft. In het begin is het natuurlijk prettiger om je baby op je buik te dragen, zodat je er zicht op hebt. Vanaf het moment dat je baby het hoofdje zelf omhoog kan houden kan je de draagzak op je rug dragen.

Het gaat dan ook om het moment wanneer het voor jou goed voelt om je baby in een draagzak op je rug te dragen. Dat kan ook van je kindje afhangen. Naarmate kindjes ouder worden, zal de beweeglijkheid toenemen net als de nieuwsgierigheid naar de omgeving. Bovendien neemt het gewicht ook toe en dat kun je merken aan je schouders en je rug. Dat is een uitstekend moment om ervoor te kiezen je baby op je rug te dragen.

Is het mogelijk om je kindje met het gezichtje naar voren dragen in een draagzakergobaby_360_midnight_blue_3.jpg?

Het is mogelijk, maar het wordt wel afgeraden. Er zijn twee ergonomische draagzakken die daarin voorzien met een ergonomische drager en dat zijn de Ergobaby Omni Breeze, de Ergobaby Omni 360 en de Tula Explore. Deze zijn namelijk van een zitting voorzien, waardoor het bekken van je kindje op een juiste manier wordt gekanteld. De rug behoudt daarbij de juiste bolling. 

Dat het afgeraden wordt om je kindje met het zicht naar voren te dragen, komt doordat er geen bescherming tegen prikkels wordt geboden. De geborgenheid en veiligheid ontbreekt dan en die zijn wel aanwezig als het gezichtje naar jou toe is gericht.

Als je kindje wat ouder wordt en de wereld om zich heen ontdekt dan kun je ervoor kiezen om je kindje op de rug te dragen. Er is dan alsnog sprake van veiligheid en geborgenheid, waarbij het wel mogelijk is om in het rond te kijken. Na alle vermoeiende indrukken kan je kindje dan heerlijk in slaap vallen in de draagzak. Vind je het toch leuk om je baby op je buik te dragen met het gezichtje naar voren? Maak dan wel gebruik van een ergonomische drager die daarvoor geschikt is, zoals de Ergobaby Omni Breeze, de Ergobaby Omni 360 en de Tula Explore en draag je baby dan niet langer dan vijftien minuten op deze manier. Overigens kun je, de Ergobaby Omni Breeze, de Ergobaby Omni 360, en de Tula Explore ook gebruiken om je kindje met het gezichtje naar je toe te dragen. Wil je alle draagzaken zien waarmee je naar voren kunt dragen, kijk dan hier.

Hoe maak ik een juiste keuze voor draagzak voor baby, peuter of kleuter?


Je kunt als eerste kijken naar welk draagzaktype je voorkeur uitgaat. Bijvoorbeeld naar een draagzak, draagdoek of ander type drager. Verder is de voorkeur voor een draagpositie van belang. Wil je dat je baby of kindje op je buik, rug of heup gedragen wordt? Of heb je een voorkeur om je kindje met het gezichtje naar voren te dragen? Dat wordt overigens afgeraden doordat je baby dan geen bescherming krijgt tegen prikkels. Als je toch deze keuze maakt, kies dan voor het model draagzak dat daar speciaal voor is ontwikkeld. Dan ben je in elk geval verzekerd van een drager die ergonomisch gevormd is. Overweeg ook of je liever een draagzak wilt met een kliksysteem of met een knoopsysteem.

Uiteraard speelt de leeftijd van je kindje ook een rol. Kinderen kunnen lang in een drager meegenomen worden, maar het type drager dat daarvoor geschikt geacht wordt, is afhankelijk van de leeftijd. Er zijn bijvoorbeeld speciale babydragers, maar ook peuterdragers beschikbaar. Op basis van de leeftijd, kledingmaat of lengte van je kindje kun je een keuze maken uit het aanbod. Het is zelfs mogelijk om op basis van warme weersomstandigheden een keuze te maken. Bijvoorbeeld als je naar een tropisch oord gaat of naar een land waar het erg warm is. Dan kies je een draagzak uit luchtdoorlatend cool mesh materiaal zoals de Ergobaby Omni Breeze, de Tula Coast Carrier of Ergobaby Cool Air Mesh. Alle dragers extra geschikt voor warm vind je op onze pagina Warm weer.
Veel gestelde vragen draagzakken