Is het coronavirus overdraagbaar via een draagzak of accessoire?

Wij kregen een vraag van een bezorgde moeder. Zij had een draagcover gekocht bij ons en zag op de verpakking “made in China”. Ze schrok. Ze vertelde ons dat haar zoontje veel longproblemen heeft en net een paar dagen in het ziekenhuis had gelegen. Juist daarom wilde ze haar zoontje veel kunnen dragen, bij alle weersomstandigheden. Hier is de draagcover die zij heeft gekocht zeer geschikt voor. Zij wilde van ons weten of er risico’s zijn op infectie doordat deze draagcover in China gemaakt is. 

Is het virus overdraagbaar via draagzakken of accessoires?

Wij houden de berichtgeving over het virus bij het RIVM goed in de gaten en al snel was bekend dat het virus niet kan overleven op voorwerpen. Letterlijk zegt het RIVM hierover:

Coronavirussen verspreiden zich via mensen en dieren. Buiten het lichaam kunnen ze niet goed overleven. Zeker niet op karton, verpakkingsmateriaal of andere spullen. Andere coronavirussen verspreiden zich niet op deze manier en we hebben geen reden om aan te nemen dat dit voor dit nieuwe coronavirus (COVID-19) anders is.

Dat is het rationele antwoord. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat een vraag zoals van onze klant door je heen schiet wanneer je je kindje wilt dragen. Wij hebben ook contact opgenomen met de leverancier (uit Finland) omdat wij benieuwd waren naar het antwoord. Wij vroegen naar de productiedatum en de relatie met de fabrikant in China. Direct kregen wij een uitgebreid antwoord. Ook de leverancier gaf, net als het RIVM, aan dat het virus zich niet kan verspreiden via voorwerpen. de betreffende draagcover is eind van de zomer geproduceerd, valk voor de start van het seizoen voor deze producten. Het virus dook voor het eerst op in december, toen lag deze cover al bij ons in het magazijn. Kortom, ook de leverancier zag geen gevaar. En ook onze klant was zeer gerustgesteld.


Je baby juist dragen in een draagzak in deze periode

Wij zijn blij dat wij de klant hebben kunnen helpen. Wij zijn zelfs van mening dat dragen van je kindje, lekker tegen je aan, met het gezicht naar je toe, ze beschermt tegen het virus. Door ze lekker te dragen houd je je kindje bij je, kan het niet van alles aanraken. Het coronavirus wordt overgedragen door hoesten en niezen. Je beschermt je kleintje hiertegen door ze in een draagzak te dragen.

Verder adviseren wij ook de adviezen van het RIVM te volgen.

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden

Mocht je vragen hebben over het dragen van je kindje, neem gerust contact met ons op!

Is het coronavirus overdraagbaar via een draagzak of accessoire?